Monday 11 July 2011

Γιουβαρλάκια!!!

Ανά καιρούς πολλοί μου ζητάνε συνταγές μου, όχι ότι είμαι καμιά προκωμένη τρελά μαγειρίσσα, αλλά καλά πάντως τα καταφέρνω.
Είπα λοιπόν να ξεκινήσω να βάζω τις συνταγές εδώ και όποιος τις θέλει, τις έχει έτοιμες! Σήμερα έφτιαξα γιουβαρλάκια, παρόλο που μάλλον δεν πολυταίριαζε, μιάς και έχουμε 20 βαθμούς έξω, δηλαδή ζέστες για αγγλικά δεδομένα, αλλά εμένα αυτό μου ήρθε.
Παρακάτω λοιπόν  τα υλικά και η προετοιμασία! 


Υλικά:
1 κιλό κιμάς (προτιμώ με 10% λίπος)
1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
1 φλυτζάνι ρύζι σούπας (όχι σπιρωτό δηλαδή)
2 ½ λεμόνια
2 κουταλιές του γλυκού αλεύρι
1 αυγό
1 Καρότο (προαιρετικά)
Λίγο σέλινο (προαιρετικά)
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι

Προετοιμασία:
Ξεπλένουμε το ρύζι και τρίβουμε το κρεμμύδι. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ μαζί με τον κιμά, το αυγό, 1 κουτάλα λάδι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Το ζημώνουμε και τα πλάθουμε σε μέγεθος όσο μιά μπάλα του γκολφ, στρογγυλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες νερό, λίγο λάδι και λίγο αλάτι και το αφήνουμε να έρθει σε σημείου βρασμού. Εδώ μπορούμε προαιρετικά να ρίξουμε μέσα ένα καρότο κομμένο και λίγο σέλινο κομμένο, για να γίνει πιο σουποΪδές αν θέλουμε. Μετά βάζουμε μέσα ένα ένα τα γιουβαρλάκια, προσεκτικά να μην σπάσουν αλλά και να μην καούμε! Εγώ συνήθως τα κατεβάζω με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε την χύτρα και τα αφήνουμε με ανεβασμένη την βαλβίδα για 5 λεπτά και μετά κλειστά όσην ώρα χρειάζονται για να κατέβει η βαλβίδα. Σε κανονική κατσαρόλα θέλει περίπου μισή ώρα σε χαμηλή φωτία και με το καπάκι λίγο ανοιχτό.
Συνάμα στίβουμε τα λεμόνια. Μόλις ανοίξουμε την κατσαρόλα, ελένχουμε αν έχουν βράσει σωστά και ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια για να πάρει μια βράση. Βγάζουμε μία κουτάλα από τον ζωμό και τον χτυπάμε με το αλεύρι, να διαλυθεί καλά. Σβήνουμε την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα, ανακατεύουμε ελαφρά και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα!
Εγώ τα έφαγα σήμερα και ήταν τέλεια πάντως! Είναι καλό και για όταν είναι πειραγμένο λίγο το στομαχάκι μας, θεωρείται ελαφρή φαγητό.

Καλή μας όρεξη! Θα βάλω και άλλα!
Σταυρούλα

1 comment:

  1. Άμα πάρει και η αδερφή σου το 1/10 από την ικανοτητά σου...


    ΘΑ ΦΑΩ !!!!!

    ReplyDelete

back to top